Recenzie: Creierul idiot – Dean Burnett

Vă credeți deștepți, așa e? 😉

Ei bine, nu eu întreb asta ci Dean Burnett autorul cărții ”Creierul idiot”. Uite, scrie acolo răsturnat, pe copertă! Întrebarea intrigă ce e drept, dar este în perfect acord cu stilul amuzant al autorului. Un umor inteligent, care te binedispune și care face din lectură o experiență plăcută.

Poate te întrebi despre ce vorbește această carte cu titlu poznaș (hei! cine a zis: nu mersi, nu mă întreb?). Pentru cei curioși, cartea vorbește despre reacțiile ilogice, ciudate sau neașteptate ale creierului uman în diverse situații de zi cu zi.

Creierul ”este un haos de obiceiuri, caracteristici, procese învechite și sisteme ineficiente. Din multe puncte de vedere, este o victimă a propriului său succes; creierul a evoluat în milioane de ani pentru a ajunge la nivelul actual de complexitate și drept urmare a acumulat o sumedenie de deșeuri, ca un hard disk vechi pe care se găsesc software-uri vechi și descărcări la fel de vechi ce întrerup procesele de bază. Concluzie finală: creierul e failibil. O fi el sediul conștiinței și motorul întregii experiențe umane, dar în ciuda acestor roluri profunde este incredibil de haotic și dezorganizat. ”

Aflăm din carte:

⭐cum cauzează creierul răul de mișcare;
⭐despre reacția ”luptă sau fugi”;
⭐despre memorie și cum fabricăm inconștient amintiri inexistente;
⭐despre moduri în care creierul ne face să ne fie frică și de ce critica este mai puternică decât lauda;
⭐despre cum ajung oamenii inteligenți să facă lucruri prostești sau de ce pot deseori să piardă într-o dispută;
⭐de ce mirosul este mai puternic decât gustul;
⭐despre cum sunt asociate auzul și pipăitul;
⭐de ce nu ne putem abține să tragem cu urechea;
⭐despre cum funcționează furia și de ce poate fi folositoare;
⭐de ce destrămarea unei relații este atât de devastatoare;
⭐despre felul straniu în care funcționează umorul;
⭐despre căderi nervoase și alte probleme de sănătate mintală sau despre influența grupurilor asupra creierului. Și multe altele.

O lectură interesantă care, mai ales în primele capitole, m-a captivat și m-a încântat.

Chiar dacă vorbim despre neuroştiință, despre ani de cercetări științifice și despre lucruri serioase, lectura este accesibilă. Umorul și tot felul de idei neașteptate au grijă de asta. Cartea îmbină cu succes pasiunile autorului – profesor și neurocercetător, scriitor dar și… stand-up comediant!

”Cu mult timp în urmă, cineva a decis că scrierile științifice trebuie să fie întotdeauna elevate și serioase, iar noțiunea asta pare să se fi împământenit. Majoritatea vieții mele profesionale a fost dedicată contestării ei, iar cartea de față reprezintă dovada cea mai recentă a acestei ambiții.”

”Un fost coleg mi-a spus odată că voi publica o carte ”când or să-nghețe flăcările iadului”. Regret profund, Lucifer. Asta trebuie să fie foarte neplăcut pentru tine.”

*

Câteva pasaje pentru o mică idee despre specificul acestei cărți:

”Dar, deși poate să pară ceva contrar așteptărilor, cu cât o persoană este mai inteligentă, cu atât sunt șanse mai mari ca ea sa fie mai puțin încrezătoare în propriile păreri și cu cât pare mai puțin sigură pe sine, cu atât mai puțin vor avea alții încredere în ea.”

”Aceste două trăsături, sindromul impostorului la indivizii inteligenți și încrederea ilogică în sine la indivizii mai puțin inteligenți, se suprapun deseori într-o manieră nefolositoare.”

se pare că creierele inteligente utilizează mai puțină energie.

”Faptul de a te considera o victimă pasivă a evenimentelor poate fi dăunător; asta poate reduce creierul la starea unei neajutorări învățate. Oamenii nu simt că ar putea schimba situația în care se află, așa că le lipsește motivația de a încerca să o facă. Drept urmare, ei nu încearcă să întreprindă absolut nimic și lucrurile se înrăutățesc din cauza inacțiunii. Asta le reduce și mai mult optimismul și motivația, astfel încât ciclul continuă și sfârșesc jalnic de ineficienți, paralizați de pesimism și cu motivație zero. ”

”Toate acestea au dus la definirea așa-numitului efect Zeigarnik, potrivit căruia creierului nu-i place de fapt ca lucrurile să fie incomplete. Asta explică și de ce episoadele serialelor TV se termină atât de frecvent brusc și fără o scăpare evidentă pentru eroi; povestea neterminată îi îndeamnă pe telespectatori să vizioneze și episodul următor, doar pentru a pune capăt incertitudinii”

”Creierul idiot” a însemnat prima mea întâlnire cu editura Baroque Books & Arts. Mi-a plăcut nu doar conținutul lecturii, dar și calitatea hârtiei și impresia de calitate pe care ți-o oferă cartea din punct de vedere estetic. Sunt curioasă să mai citesc și altceva de la ei. Dacă ai recomandări interesante, scrie-le te rog în comentarii.

Creierul idiot, Dean Burnett; traducerea Mihai-Dan Pavelescu, București: Baroque Books & Arts, 2016

Spor la citit și la descoperit!
Cu drag,
Andra🌿

Content writer: Andra Staicu

Facebook: Casa din cuvinte
Instagram: @casa_din_cuvinte

Acest blog este protejat de Legea Drepturilor de Autor. Preluarea pentru uz personal sau comercial a textelor se poate face numai cu acordul scris al autorului și menționarea sursei prin link. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: