“Ce s-a întâmplat cu glasul sufletului meu? Când am alergat liberă ultima oară? Ce să fac ca viața să fie din nou viață? “ “E timpul să te întorci, să te întorci la tine însăți.”
De vrei să pornești în căutarea propriului suflet, urmărește lumina acestei cărți. Te va cuceri prin împletirea duioasă de lirism, simbol, mitologie și psihologie și prin dorința ei sinceră de a-ți ghida calea către tine însăți.
Dr. Clarissa Pinkola Estes este psihanalist jungian, poetă și “cantadora”, păstrătoare a vechilor povești.
Femei care aleargă cu lupii: Povești și mituri ale arhetipului Femeii Sălbatice este o carte fascinantă. Nu este însă o carte ușoară și nici o carte care se citește repede. Lucrarea invită cititoarea să-și analizeze cu atenție propria viață astfel că fiecare capitol cere introspecție și reflecție asupra înțelesurilor. În fond, cartea “a început să se scrie cu mult timp înainte de a se așterne pe hârtie” și a avut nevoie de 25 de ani pentru a se naște. În toată această perioadă Clarissa Pinkola Estes a căutat cele mai relevante povești, tradiții și mituri despre natura instinctuală a femeii.
Cartea, “o lucrare artistică, dar și un studiu psihologic asupra spiritului” cum o descrie autoarea, tratează subiectul regăsirii propriei energii și vorbește despre reîntoarcerea la viață, o viață vibrantă, plină de pasiune și de creativitate. Subiectul central al lucrării este femeia; femeia sălbatică – cea care a învățat să își asculte glasul propriu, care s-a regăsit pe sine, care trece prin viață puternică și înțeleaptă. Asemeni unei lupoaice: liberă, viguroasă, conștientă de teritoriul său, loială, dinamică și în profund contact cu sinele său sălbatic.
Femei care aleargă cu lupii reunește în cuprinsul ei în jur de 20 de povești scurte, de basme, fiecare cu un înalt conținut simbolic. Ele sunt un ghid pentru a naviga cu bine viața, atât cea exterioară, dar mai ales cea interioară.
Poveștile sunt văzute ca un mesager din vremuri îndepărtate, când oamenii nu știau să scrie și să citească și când își puteau transmite adevărul doar prin cuvântul rostit. Povestea devine însă mai mare decât povestitorul, preia în înțelesuri puterea inconștientului colectiv și revarsă prin conținutul ei o întreagă înțelepciune de viață. Aici găsim închisă harta ce ne va ghida în înțelegerea încercărilor și călătoriilor prin care trebuie să trecem. O hartă a greșelilor, a rănilor, a vindecărilor. Calea este în povestire dacă știi să asculți. Cu sufletul, “ca și cum am fi înăuntrul, și nu în afara lor. Într-o poveste intrăm prin poarta ascultării interioare” – ne șoptește Dr. Pinkola Estes.
16 capitole, 16 încercări prin care este posibil ca femeia să treacă înainte de a se reuni cu ea însăși, cu sufletul său, cu esența sa sălbatică, creativă, mândră, puternică.
În analiza basmelor, Dr. Pinkola Estes folosește simbolistica jungiană. Personajele poveștilor sunt în fapt diferite personaje ce populează psihicul feminin. Fațete diverse ce interacționează în interiorul nostru, influențându-ne și conducându-ne povestea de viață. Aducându-ne mai aproape de sufletul și nevoile noastre sau îndepărtându-ne și lăsându-ne mereu flămânde după o conexiune reală cu sălbaticul și creativitatea din noi. Poveștile devin o invitație la introspecție și la analiză profundă.
Multe călătorii are femeia de făcut și mulți dușmani ai psihicului va găsi în calea sa. Există însă speranța că îi va putea birui pe toți, pentru că are o aliată: Femeia Sălbatică arhetipală va încearca mereu să îi lumineze calea. Având-o pe ea drept călăuză ne lăsăm conduse de intuiție, iar “când ne lăsăm conduse de intuiție, suntem ca o noapte înstelată: contemplăm lumea cu mii de ochi.”
*
“O cultură care îi pretinde omului să se conformeze perceptelor ei, chiar cu prețul de a-și răni sufletul, este într-adevăr o cultură foarte bolnavă. Această “cultură” poate fi cea în care trăiește femeia, dar, și mai grav, poate fi cultura pe care ea a interiorizat-o.”
Text recenzie: Andra Staicu Carte: Femei care aleargă cu lupii - Clarissa Pinkola Estes, Editura Niculescu facebook.com/casadincuvinte Acest blog este protejat de Legea Drepturilor de Autor. Preluarea pentru uz personal sau comercial a textelor se poate face numai cu acordul scris al autorului și menționarea sursei prin link.
Leave a Reply