Recenzie: I could do anything if I only knew what it was – Barbara Sher

Recenzia de astăzi este despre decizii și direcții în carieră.

Putem realiza că suntem blocați și nu mai știm cum să înaintăm. Sau să ne surprindem lipsiți de pasiune înaintând fără sens și fără scop. Ce îmi doresc de la viața mea profesională? Care este jobul potrivit pentru mine? 

Barbara Sher este consultant în carieră, are în palmares apariții televizate și este speaker la diverse seminarii și workshop-uri pe teme legate de identificarea talentelor personale și transformarea dorințelor în realitate. De asemenea, a scris nu mai puțin de șapte cărți, toate devenite best-sellers.

“I could do anything if I only knew what it was. How to discover what you really want and how to get it” este una dintre aceste cărți.

Este dificil să treci prin viață fără un simț al direcției și fără un sens – spune autoarea. În timpul perioadelor grele din istorie oamenii aveau un scop și un focus clar: să supraviețuiască. Acum condițiile de viată s-au îmbunătățit și libertatea atât de minunată devine în același timp chinuitoare pentru că necesită decizii profunde în direcția descoperirii unui sens, a unor scopuri. Acum avem timp să ne întrebăm: Cine suntem? În ce direcție vrem să mergem? Ce sens dorim să dăm vieții noastre? Și răspunsurile nu ne sunt mereu la îndemână.

Nu ajută însă cu nimic dacă ne învinovățim pentru faptul că nu știm ce vrem de la viață. Decât să ne acuzăm sau să ne victimizăm, mai logic este să gândim situația din perspectiva identificării problemei și apoi a căutării de soluții. Blocajul nostru (aka problema) are o cauză. Rezistența la a găsi un răspuns și incapacitatea de a lua o decizie încearcă de fapt să ne protejeze de ceva. De ceva ce identificăm ca fiind periculos, ceva ce, într-un fel sau altul, ne înspăimântă.

În primele trei capitole, cartea ne ajută să identificăm conflictului interior care ne blochează și ne ține pe loc:

  • Frica de a încerca ceva nou
  • Frica de succes
  • Incapacitatea de decizie (din cauza multitudinii de interese)
  • Frica de a renunța la o carieră/poziție care nu ne place, dar la care suntem buni
  • Strategii pentru situațiile neprevăzute de viață (când trebuie să ne reinventăm)

Odată descoperit motivul confuziei, vom afla apoi strategii pentru rezolvarea blocajelor și câteva răspunsuri interesante la întrebări precum:

  • Ce este de făcut când ceea ce îți place îți pare prea trivial sau neimportant pentru a deveni ceva serios
  • Ce să faci când tocmai ai ieșit de pe băncile școlii și nu știi ce să alegi
  • Dar când tocmai ți-ai pierdut visul de o viată (ești în imposibilitatea obiectivă de a continua)
  • Ce este de făcut când nu reușești să fii entuziasmat de nicio idee
  • Sau atunci când te ghidezi după principiul „totul sau nimic” și visezi să faci ceva grandios, ieșit din comun (cum să îți depășești frica de banal)
  • Ce să faci când ți-ai dori să fii interesat de carieră, dar inima ta vrea altceva (dragoste vs. carieră)

Toate aceste capitole, chiar și cele care nu ne vizează în mod direct, conțin idei interesante și ajutătoare. Pentru a ne ghida să ne înțelegem mai bine există, de asemenea, și multe exerciții (de introspecție, proiective, creative).

Scriitura se aseamănă unei discuții purtate pe un ton blând și încurajator; un fel de discuție terapeutică ce te întoarce în trecut și te ajută să identifici momente mai puțin plăcute sau situații ce au condus la apariția unor credințe negative. Unele descoperiri pot să fie emoționante pentru că autoarea știe să ajungă la sursa problemelor destul de repede. Va oferi însă și soluții, diverse, și va continua să sprijine și să încurajeze, pe tot parcursul cărții.

„This whole book, of course, is about buried desires. With all the dangers our dearest dreams have had to survive – criticism, expectations, sorrow for the unhappiness of others, lack of support and information – it’s no wonder we buried them for protection. The good news is that you were remarkably successful at protecting your longings. And, as you now know, they survived, completely intact, and as beautiful as they ever were.”

Text recenzie: Andra Staicu

facebook.com/casadincuvinte

Acest blog este protejat de Legea Drepturilor de Autor. Preluarea pentru uz personal sau comercial a textelor se poate face numai cu acordul scris al autorului și menționarea sursei prin link. 

Leave a comment

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑