Nu plănuiam să fac recenzia unui film, dar nu pot să trec cu vederea așa o minunăție cinematografică precum Anne with an E.
Îl știi, îl urmărești? Dacă nu, poate te conving să îi dai o șansă!
Filmul, canadian, are la bază iubitul roman Anne of Green Gables scris în 1908 de Lucy Maud Montgomery.
Anne with an E – ecranizarea despre care vă vorbesc astăzi, pentru că au fost mai multe de-a lungul anilor – a avut premiera în 2017 pe CBC, o rețea de televiziune canadiană. Pentru non-canadieni, filmul poate fi vizionat pe platforma Netflix. Scriitoarea și producătoarea “vinovată” pentru această producție este câștigătoarea premiului Emmy: Moira Walley-Beckett (Breaking Bad).
Acțiunea filmului este plasată în secolul al 19-lea, în Canada, pe Insula Prince Edward, în orășelul Avonlea. Firul narativ se construiește în jurul întâmplărilor din viața lui Anne, o fetiță orfană. Episodul pilot debutează cu decizia familiei Cuthbert (frate și soră) de a înfia un băiat pentru că îmbătrânesc și au nevoie de ajutor la fermă. Se produce însă o încurcătură în transmiterea mesajului la orfelinat, prin intermediul altor persoane, și Anne, o fetiță de 13 ani, le este trimisă în schimb. După trecutul greu, Anne este absolut încântată și profund entuziasmată să facă parte dintr-o nouă familie, însă cei doi Cuthbert nu-i vor împărtăși bucuria. Dacă decid sau nu să o păstreze și ce alte întâmplări o mai așteaptă pe Anne vă las pe voi să descoperiți.
Primul sezon al filmului a fost exact ceea ce îmi doream în acel moment să văd în grila Netflix. Ecranizarea are un romantism, un idealism, o simplitate și un tempo foarte plăcute. În sfârșit găsisem ceva ce nu implica lupte, supereroi, distopii sau consumatorism și “modern cheap dramas”. Ceva ce sufletul meu își dorea în acel moment. Suflet fiind cuvânt-cheie, pentru că este un film care se urmărește cu sufletul.
Intriga fiecărui episod este interesantă. Acțiunea nu se schimbă și nu se mișcă foarte rapid, dar în același timp nici nu este înceată sau plictisitoare. Este păstrat un echilibru plăcut. Personajele sunt interesante și te poți conecta ușor cu ele, chiar dacă multe dintre ele sunt copii (iar ulterior adolescenți).
Anne este bine conturată ca personalitate și are un caracter fascinant. Folosește imaginația ca mecanism de apărare pentru viața dură prin care a trecut. Trăiește în lumea sa foarte bogată, romantică și plină de viață, de energie și de speranță. E un personaj cu un curcubeu întreg de emoții ținute la suprafață. Râde și se entuziasmează, vorbește mult și repede, plânge cu pasiune și îți rupe sufletul, trăiește totul foarte intens, în culori vii, aprinse.
Imaginile și stilul de filmare sunt absolut minunate. Multe cadre transpun cinematografic anumite idei într-un mod care pe mine pur și simplu m-a încântat. Mi-ar plăcea să cunosc persoanele care au gândit atât de frumos vizualul acestui film și să le felicit personal. Peisajele superbe și muzica alăturată lor îți oferă o frumoasă stare de visare aproape permanent. Te conectează direct cu inspirația.
Acțiunea e presărată cu atâta emoție frumoasă încât este imposibil să nu ai măcar o dată la fiecare episod câte o lacrimă în colțul ochiului sau să nu simți constant cum îți rupe sau încălzește sufletul câte o întâmplare. Muzica, bine gândită după cum spuneam, potențează și mai mult calitatea scenelor și a povestirii.
Câteva date mai “tehnice” despre film:
- Conform wikipedia.com, s-au înscris la audiții pentru rolul principal peste 1800 de fete de pe cuprinsul a trei continente. Rolul lui Anne Shirley i-a revenit actriței irlandezo-canadiene Amybeth McNulty.
- Primul sezon se întinde de-a lungul a 7 episoade. Primul episod (pilotul) are o durată de 90′, iar următoarele au aproximativ 45′.
- Sezoanele 2 și 3 ne răsfață fiecare cu câte 10 episoade.
- Se pare că între CBC și Netflix există un conflict așa că sezonul 3 marchează și finalul serialului.
- #RenewAnnewithanE a fost hashtagul în trending pe Twitter, ca încercare a fanilor serialului de a-l salva și de a mai primi un foarte mult dorit sezon 4.
E un film despre copii, da, dar nu neapărat doar pentru copii. Deși bănuiesc că probabil publicul principal este la vârsta adolescenței, eu zic că ar fi mare păcat să nu vedeți măcar episodul pilot, care poate fi vizionat ca poveste de sine stătătoare. Deși mi-a plăcut tot filmul, pot spune că am iubit primele 2 episoade și, în ciuda lungimii lor, cred ca le-am văzut de cel puțin 3-4 ori.
Sunt mai multe teme presărate de-a lungul sezoanelor și mai multe mesaje. Te las să le descoperi alături de Anne, fermecătorea, pasionala și pe alocuri ușor-obositoarea eroină visătoare a acestei minunate povești. Poveste care nu are cum să nu îți reamintească de copilărie.
Text: Andra Staicu Fotografie: irishcentral.com Pagină Facebook: Casa din cuvinte Acest blog este protejat de Legea Drepturilor de Autor. Preluarea pentru uz personal sau comercial a textelor se poate face numai cu acordul scris al autorului și menționarea sursei prin link.
Leave a Reply