Dacă te interesează yoga, în mod cert o știi pe Adriene Mishler deținătoarea canalului YouTube – Yoga with Adriene.
Dacă nu te interesează yoga, dar îți place mișcarea fizică sau dorești să te relaxezi, acordă-i o șansă. S-ar putea să te surprindă într-un mod plăcut!
Dacă ideea de yoga nu îți este confortabilă pentru că o legi de spiritualitate sau alte lucruri asemenea, în care nu crezi, nu îți fă griji. Nu o să ai parte de așa ceva.
Adriene Louise Mishler (36 de ani) este un foarte popular instructor american de yoga & fitness. Este numită și fenomenul yoga având cel mai urmărit canal YouTube de yoga din lume: Yoga with Adriene are peste 8 milioane de subscribers! Adriene este în top 100 cei mai influenți oameni din categoria health & fitness.
Eu am descoperit-o acum câțiva ani buni, undeva pe la începuturi, și de atunci o urmăresc cu mult drag. Adriene este carismatică, blândă, înțeleaptă și are un umor creativ și ușor dorky; e aproape imposibil să nu o placi.
De ce atrage mai mult decât o fac alte canale pe aceeași nișă?

💛 Este ușor de simpatizat
Adriene nu este pretențioasă. Nu vrea să pară nici un guru spiritual, nici unul al fitnessului. Nu vrea sa ne arate ce sexy sau ce tonifiată este ea, nici ce acrobații poate face și nici ce cunoștințele ezoterice și spirituale profunde deține. Nu vrea să ne impresioneze, cu alte cuvinte. A apărut în fața noastră exact așa cum e ea: o persoană care își dorește să împărtășească din dragostea ei pentru yoga.
Te poți identifica ușor cu ea, o urmare firească a naturaleții sale. Îți devine repede prietenă virtuală pentru că simți că îți este asemănătoare.
💛Proiectul ei este accesibil și simplu de urmat
În nișa de yoga, Adriene s-a concentrat pe o bucățică încă și mai mică. Și-a dorit ca yoga să devină accesibilă tuturor.
Așa că, spațiul de lucru este unul simplu. O cameră asemănătoare cu orice altă cameră, a oricui. Yoga de acasă. Când alți influenceri purtau ținute yoga la prețuri exorbitante de la branduri în trend promovate de diverse vedete, ea se îmbrăca în tricouri comune, largi și în pantaloni oarecare. Ulterior, ca urmare a incredibilei creșteri în popularitate, semnează un contract cu Adidas și poartă uneori brandul lor, dar tot ținute simple. Singurul ”răsfăț”. De multe ori renunță la tot ce înseamnă bolstere sau orice alte accesorii ajutătoare. Gândește creativ și ne îndemnă și pe noi să o facem: un tom de cărți, un prosop, o pernă. Înlocuiește accesoriile, atunci când sunt neapărat necesare, cu lucruri pe care oricine le poate găsi în propria casa. Tocmai pentru a transmite idea ca yoga este accesibilă tuturor.
Limbajul folosit și asanele (posturile/pozițiile) sunt cât mai la îndemână. Când este cazul sugerează modificări pentru cei care doresc să lucreze pentru un nivel mai avansat sau pentru unul mai începător. Yoga pentru toți.
Practic ca să o urmezi nu trebuie sa investești decât într-o saltea de yoga. Adriene a făcut accesul la practica yoga să fie cât de simplu și cât de firesc este posibil.
💛Ritmul ședințelor este bine ales
Nu am spus cum a început Proiectul, nu e așa? În timp ce filma pentru un film indie actrița Adriene Mishler îl întâlnește pe Chris Sharpe – regizor. Acesta devine partenerul ei în proiectul Yoga with Adriene. Prezența lui Chris Sharpe este un mare atuu. Calitatea filmării și a editării, existența unei persoane care în timp real decide din ce unghiuri este mai favorabil să filmeze diverse asane, ajută mult imaginea finală.
De asemenea, Adriene vorbește în timp ce face mișcările și nu ulterior peste înregistrare. Din acest motiv ai o senzație de conectare mai puternică, plus că trecerea de la un exercițiu la altul nu se face cu foarte mare rapiditate. Pentru mine acesta a fost unul dintre argumentele importante în a o urma. Nu îmi place să sar rapid dintr-o asană în alta, iar Adriene ne vorbește, ne explică, tempoul este unul real. Poți să te bucuri de fiecare mișcare, să îi simți efectul, să te calmezi. Nu ești în niciun fel stresat că vei rămâne în urmă sau ca nu mai apuci sa înțelegi decât dacă apeși pe pause.

💛Transmite un mesaj liniștitor
La o primă vedere, poate nu pare că Adriene ne învață altceva decât yoga, dar o face. Mesajele ascunse în spatele cuvintelor ei vorbesc, cu naturalețe și cu simplitate, despre: încetinirea ritmului alert în care ne trăim viețile; savurarea momentelor și a mișcărilor; iubirea față de corpul nostru și acceptarea lui indiferent de zilele sale mai bune sau mai rele; acceptarea greșelilor sau neputințelor; mintea începătorului și bucuria de a descoperi lucruri noi; învățare și progres. Nu degeaba sloganul ei este Find what feels good. Și, nu degeaba, ne spune că mentalitatea pe care o avem când abordăm asanele sau provocările apărute în ședințele de yoga se translatează și în viața noastră de zi cu zi; la fel privim lucrurile și în afară ședinței și la fel facem față provocărilor din exterior.
Cuvintele sale sunt adeseori mângâietoare pentru suflet și pentru urechi artistice sau mai puțin artistice: Lasă fruntea să sărute salteaua de yoga și alte asemenea mici imagini de iubire și duioșie sunt presărate pe alocuri, fără a fi niciodată prea mult sau prea patetic.
Adriene nu pare să ne judece niciodată, nici pe noi, nici experiențele noastre. Dacă poți face asta bine, dacă nu poți foarte bine – ne spune. Dacă simți asta bine, dacă nu simți, la fel de bine. Adriene îți permite să fii cine ești tu, să simți experiența yoga în felul tău, să ai empatie și curiozitate, să nu te judeci, să iubești exact locul și momentul în care ești acum. Ești bine exact așa cum ești.
💛Magia respirației și a micro-mișcărilor
Yoga și respirația sunt atât de intrinsec legate încât bănuiesc că toți profesorii de yoga propovăduiesc mișcarea pe respirație. Dar parcă Adriene a ridicat-o la rang de artă. Îți reamintește constant de importanța ei și te îndeamnă să faci respirația parte din mișcare.
Spuneam cum tempoul programelor ei mi s-a potrivit mănușă și cum a fost unul din motivele pricipale pentru care am revenit la ea. Condimentat cu respirația conștientă și micro-mișcările, rezultatul nu poate fi altul decât o reală relaxare a corpului și a minții.
Prin micro-mișcari (micro-movements) focusăm atenția asupra diverselor părți ale corpului cu care lucrăm. Dacă sunt într-o asană atunci inspir aerul și simt cum se mișcă întreg corpul odată cu acea gura de aer, cum respirația curge prin organism, cum mișcă un mușchi, apoi următorul până când inspirația umflă toată cutia toracică. Apoi elimin treptat aerul și îl urmăresc cum mișcă iarăși ușor fiecare mușchi. Respirația masează blând organele. Ca un dans, abdomenul se ridică, coboară, cutia toracică, mușchii. Ești concentrat pe fiecare mișcare și integrezi tot corpul în fiecare mișcare; un tot unitar, nu mișcări scindate. Ești în moment. Complet în moment. Total conectat cu copul. Mintea face o pauză, doar stă pe margine și observă. Observă respirația și mișcările dintre posturi, cu atenția complet trează la fiecare senzație, la fiecare bucățică din corp care contribuie la acea mișcare. Observă coloana care stă dreaptă, vârful degetului care stă întins, abdomenul care este ușor încordat. Observă felul în care nu te lași greu să cazi pe oase sau încheieturi ci te miști ca și cum ești tras în sus de fire invizibile, parcă plutești ușor. Corpul este relaxat și, în același timp, perfect concentrat pe mișcări. Pentru că totul se face cu maximă grijă și atenție.
Aceasta mișcare, ușoară, ca prin apă, hrănită cu mângâierea permanentă a respirației conștiente, face yoga atât de atractivă pentru mine. Până să o întâlnesc pe Adriene, mișcarea era sinonimă cu un efort susținut, rapid, în forță. Un fel de pedeapsă, dacă vrei, pentru corp. Adriene m-a învățat să mă bucur de mișcări, chiar și în cazul unor ședințe mai intense din care ieși total transpirat.
*
Yoga with Adriene este o întreagă experiență. Una de conectare cu propriul corp, de încetinire a ritmului alert, de relaxare. Pentru câteva zeci de minute mintea tace liniștită; și asta nu e puțin lucru!
Înainte de încheiere, să nu uit să îl menționez și pe mai mereu prezentul ei coechipier – câinele Benji – care a crescut sub ochii noștri și care ne amuză când i se așează nonșalant peste picioare exact în mijlocul filmărilor. 🙂
Ție de ce îți plac videoclipurile ei? Scrie în comentarii motivul!
Text: Andra Staicu Fotografie: balance.media Instagram:casa_din_cuvinte Facebook: Casa din cuvinte Acest blog este protejat de Legea Drepturilor de Autor. Preluarea pentru uz personal sau comercial a textelor se poate face numai cu acordul scris al autorului și menționarea sursei prin link.
Leave a Reply