Am vrut să descopăr universul acestei cărți nu atât din dorința de a învăța cum să vorbesc în public, cât dintr-o curiozitate legată de moduri de a împărtăși idei și de a transmite emoția lor mai departe și celorlalți.
Imaginea oamenilor preistorici, împreună, în jurul focului, spunându-și poveștile în timp ce urletele animalelor sălbatice se aud undeva în depărtare îmi vorbește. Ideea de a transmite un mesaj sub formă de poveste poartă cu sine o magie și un suflu de început de timp.
Așa că, atunci când am citit partea de început a cărții am fost tare încântată! Și-a făcut intrarea în scenă cu o imagine care mi-a transmis emoție și bucurie:
“Imaginează-ți o scenă tipică. Se întâmplă după căderea nopții. Focul de tabără arde cu putere. Buștenii trosnesc și aruncă scântei sub cerul înstelat. Un bătrân se ridică în picioare și toate privirile se întorc și se fixează pe chipul ridat și înțelept, luminat de pâlpâirile flăcărilor. Povestea începe. Și, pe măsură ce povestitorul vorbește, fiecare ascultător își imaginează evenimentele descrise. Actul imaginației aduce cu el aceleași emoții prin care trec personajele din poveste. Este un proces extraordinar de intens. Este efectiv o aliniere a mai multor minți într-o conștiință comună. Pentru o perioadă de timp, participanții la focul de tabără se comportă ca și cum ar fi o singură formă de viață. E posibil să se ridice împreună, să danseze împreună, să facă incantații împreună. E un pas mic de la acest fundal comun la dorința de a acționa împreună, de a decide să inițieze împreună o călătorie, o bătălie, o construcție, o sărbătoare.”
*
”TED Talks: ghidul oficial TED pentru vorbit în public” este un manual de sugestii, un ghid – după cum îi spune și titlul – despre tot ceea ce are legătură cu susținerea unui discurs.
Informația este structurată în cinci mari părți a câte patru – cinci capitole fiecare:
🗝Principiile de bază;
🗝Instrumentele discursului;
🗝Procesul de pregătire;
🗝Pe scenă;
🗝Reflecții.
Cartea este scrisă de Chris Anderson, Directorul TED – una dintre cele mai renumite conferințe internaționale, cu un număr impresionant de vizualizări online în toată lumea, unde se prezintă discursuri educative, pline de inspirație.
Anderson face apel la exemple ale vorbitorilor TED, la greșelile sau reușitele lor și extrage apoi ideile principale sub forma unor direcții de urmat (folosește drept inspirație personalități precum: Sir Ken Robinson, Amy Cuddy, Elizabeth Gilbert, Salman Khan, Dan Gilbert).
Prima parte a lecturii este mai conceptuală, iar apoi învățăturile devin din ce în ce mai aplicabile și mai specifice.
Începe prezentând impactul pe care îl au cuvintele asupra noastră și modul în care ideile ne schimbă perspectiva despre lumea înconjurătoare; povestește apoi despre firul roșu, director, care trebuie să ghideze vorbitorul și despre călătoria pe care o reprezintă un discurs.
Continuă, aplicat, cu multe sugestii interesante răspunzând la mai toate întrebările care ar putea să îți treacă prin minte în legătură cu susținerea unui discurs: Când ar trebui să îl scrii? De ce ar trebui să îl scrii? Cum este construit un discurs bun? Cum ar trebui el să fie prezentat? De ce pregătire ai nevoie? Cu cine să te consulți? Cum să stai pe scenă? Cum să te îmbraci? Cum să vorbești? Cum să te faci ascultat și cum să te conectezi cu sala? Când și cum folosești diapozitive sau alte elemente ajutătoare? Și continuă tot așa, clarificând diverse elemente precum logistica pregătirii sau materialele necesare.
Anderson nu îți vorbește doar despre pașii ce trebuie făcuți pentru un discurs de succes, dar îți explică și de ce sunt importanți aceștia – prezintă rolul pe care îl are transmiterea și răspândirea ideilor care merită. Îți arată apoi cum să vorbești despre ele din inimă, cu pasiune, generând impact. Este clară pe tot parcursul lucrării pasiunea autorului pentru încurajarea răspândirii ideilor valoroase, acesta fiind și sloganul conferinței TED: ”ideas worth spreading” (idei care merită răspândite).

Fără a vrea să îți impună o anume abordare, cartea oferă indicații despre cum să construiești un discurs de succes și despre cum să obții cea mai bună conectare cu publicul atunci când ești pe scenă și nu numai.
O idee care revine constant de-a lungul cărții este aceea că un discurs
“este o călătorie pe care vorbitorul și publicul o fac împreună”. ” Indiferent dacă această călătorie este una exploratorie, explicativă sau persuasivă, rezultatul net constă în a fi adus publicul într-un loc nou și frumos. Și acesta este un dar.”
*
În concluzie, ”TED Talks: ghidul oficial TED pentru vorbit în public” este o carte ce oferă ajutor celor care au nevoie să susțină o prezentare, fie că este într-un cadru de business sau în fața altui tip de public. Dar chiar și de nu ar trebui să prezinți nimic, tot mi se pare o lectură interesantă. O carte de citit pentru a ne lărgi orizonturile. Cine nu are nevoie să știe cum să comunice mai eficient în secolul nostru?!
În plus, mă bucură faptul că sunt enumerați multi vorbitori interesanți și discursuri memorabile, așa că prevăd că pentru următoarea perioadă YouTube și discursurile TED o să mă însoțească de-a lungul zilelor.
“Vreau un viitor în care oamenii să-și conștientizeze puterea de a da un imbold lumii. Sădirea unei idei valoroase, sunt convins, este cel mai mare impact pe care îl poate avea un om. Deoarece, într-o lume conectată, acea idee, odată ce este bine sădită, este capabilă să se răspândească singură. Nu există limită pentru numărul de oameni pe care îi poate influența, atât acum, cât și în viitor.”
Atât, dragii mei, despre această carte, sper să ne citim cu bine data viitoare. Până atunci toate cele bune și vă las cu următoarea idee:

TED Talks: ghidul oficial TED pentru vorbit în public – Chris Anderson, traducere din engleză de Iulia Berțea, București, Editura Publica, 2016
Spor la citit și la descoperit!
Cu drag,
Andra🌿
Content writer: Andra Staicu Instagram: casa_din_cuvinte Facebook: Casa din cuvinte Acest blog este protejat de Legea Drepturilor de Autor. Preluarea pentru uz personal sau comercial a textelor se poate face numai cu acordul scris al autorului și menționarea sursei prin link.
Leave a Reply