TED Talks: ghidul oficial TED pentru vorbit în public – Chris Anderson

Imaginea oamenilor preistorici, împreună, în jurul focului, spunându-și poveștile în timp ce urletele animalelor sălbatice se aud undeva în depărtare parcă îmi vorbește. Ideea de transmitere a mesajelor sub formă de poveste poartă cu sine o magie și un suflu de început de timp.

Am vrut să descopăr universul acestei cărți nu atât din dorința de a învăța cum să vorbesc în public per se, cât dintr-o curiozitate legată de modul de împărtășire a ideilor și de felul în care poți transmite emoția lor mai departe și celorlalți.

Așa că, atunci când am citit partea de început a cărții am fost încântată! Și-a făcut intrarea în scenă exact cu imaginea potrivită pentru a-mi transmite emoție și bucurie:

“Imaginează-ți o scenă tipică. Se întâmplă după căderea nopții. Focul de tabără arde cu putere. Buștenii trosnesc și aruncă scântei sub cerul înstelat. Un bătrân se ridică în picioare și toate privirile se întorc și se fixează pe chipul ridat și înțelept, luminat de pâlpâirile flăcărilor. Povestea începe. Și, pe măsură ce povestitorul vorbește, fiecare ascultător își imaginează evenimentele descrise. Actul imaginației aduce cu el aceleași emoții prin care trec personajele din poveste. Este un proces extraordinar de intens. Este efectiv o aliniere a mai multor minți într-o conștiință comună. Pentru o perioadă de timp, participanții la focul de tabără se comportă ca și cum ar fi o singură formă de viață. E posibil să se ridice împreună, să danseze împreună, să facă incantații împreună. E un pas mic de la acest fundal comun la dorința de a acționa împreună, de a decide să inițieze împreună o călătorie, o bătălie, o construcție, o sărbătoare.”

Cartea este scrisă de Chris Anderson, Directorul TED – una dintre cele mai renumite conferințe cu discursuri educative, pline de inspirație, care au un număr impresionant de vizualizări online în toată lumea.

”TED Talks: ghidul oficial TED pentru vorbit în public” este un manual de sugestii, un ghid – după cum îi spune și titlul – despre tot ceea ce are legătură cu susținerea unui discurs. Informația este structurată în 5 mari părți a câte 4-5 capitole fiecare: Principiile de bază; Instrumentele discursului; Procesul de pregătire; Pe scenă; Reflecții.

Anderson face apel la exemple ale vorbitorilor TED, la greșelile sau reușitele lor și extrage apoi ideile principale sub forma unor sugestii ajutătoare (vorbitori ca de exemplu: Sir Ken Robinson, Amy Cuddy, Elizabeth Gilbert, Salman Khan, Dan Gilbert, Monica Lewinsky). Prima parte a lecturii este mai conceptuală, iar apoi învățăturile devin din ce în ce mai aplicabile și mai la obiect.

Începe vorbind despre impactul cuvintelor și despre modul în care ideile pot schimba perspectiva despre lumea înconjurătoare; ne povestește despre călătoria pe care o reprezintă un discurs și despre firul roșu, director, care trebuie să ghideze vorbitorul pentru a susține interesul publicului. Continuă apoi, aplicat, cu multe sugestii interesante răspunzând la mai toate întrebările care ar putea să îți treacă prin minte în legătură cu susținerea unui discurs:

Când ar trebui să îl scrii? De ce ar trebui să îl scrii? Cum este construit un discurs bun? Cum ar trebui el să fie prezentat? De ce pregătire ai nevoie? Cu cine să te consulți? Cum să stai pe scenă? Cum să te îmbraci? Cum să vorbești? Cum să te faci ascultat și cum să te conectezi cu sala? Când și cum folosești diapozitive sau alte elemente ajutătoare? Logistica pregătirii, materialele necesare și continuă tot așa, clarificând diverse elemente.

Fără a vrea să îți impună un singur mod de a face lucrurile, cartea oferă indicații despre modul în care poți să-ți construiești conținutul discursului + sugestii despre felul în care poți să obții cea mai bună conectare cu publicul atunci când ești pe scenă.

Anderson nu îți vorbește doar despre pașii care trebuie făcuți către un discurs de succes, dar îți explică și de ce sunt importanți; explică rolul transmiterii și răspândirii ideilor care merită și cum să faci acest lucru din inimă, cu pasiune și cu impact. Devine clară pe parcursul lucrării pasiunea autorului pentru încurajarea răspândirii ideilor valoroase, adică exact sloganul conferinței TED: ”ideas worth spreading” (idei care merită răspândite).

O idee care revine constant de-a lungul cărții este aceea că un discurs este o călătorie pe care vorbitorul și publicul o fac împreună”. ” Indiferent dacă această călătorie este una exploratorie, explicativă sau persuasivă, rezultatul net constă în a fi adus publicul într-un loc nou și frumos. Și acesta este un dar.”

În concluzie, ”TED Talks: ghidul oficial TED pentru vorbit în public” este o carte care oferă ajutor celor care au nevoie să susțină o prezentare fie că este într-un cadru de business sau în fața altui tip de public. Dar chiar dacă nu trebuie sa prezinți nimic, tot mi se pare o lectură interesantă. O carte de citit pentru a ne lărgi orizonturile. Cine nu are nevoie să știe cum să comunice mai eficient în secolul nostru?!

În plus, mă bucură faptul că sunt enumerați multi vorbitori interesanți și discursuri memorabile, așa că pentru următoarea perioadă prevăd că YouTube și discursurile TED o să mă însoțească de-a lungul zilelor.

“Vreau un viitor în care oamenii să-și conștientizeze puterea de a da un imbold lumii. Sădirea unei idei valoroase, sunt convins, este cel mai mare impact pe care îl poate avea un om. Deoarece, într-o lume conectată, acea idee, odată ce este bine sădită, este capabilă să se răspândească singură. Nu există limită pentru numărul de oameni pe care îi poate influența, atât acum, cât și în viitor.”

Atât, dragii mei, despre această carte, sper să ne citim cu bine data viitoare. Până atunci toate cele bune și vă las cu următoarea idee:

TED Talks: ghidul oficial TED pentru vorbit în public – Chris Anderson, traducere din engleză de Iulia Berțea, București, Editura Publica, 2016

Lectură plăcută,
Andra🌷

Text: Andra Staicu
Instagram: casa_din_cuvinte
Facebook: Casa din cuvinte

Acest blog este protejat de Legea Drepturilor de Autor. Preluarea pentru uz personal sau comercial a textelor se poate face numai cu acordul scris al autorului și menționarea sursei prin link. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: