Femeia de la fereastră – A.J. Finn

Mărturisire. Nu mă atrag thrillerele. Nu aș zice ”nu” unui film, dar cărțile din acest gen rămân printre ultimele în topul alegerilor personale.

”Femeia de la fereastră” a intrat în atenția mea cu recomandări excelente. M-am gândit, ce carte mai bună pentru a schimba poate o (pre)concepție?

Cartea este un debut literar, unul foarte bine primit, căci imediat a fost tradusă și publicată în peste 40 de țări. Daniel Mallory este scriitorul și semnează sub pseudonimul literar A.J. Finn. Există și o aură de scandal în jurul său după ce a falsificat mai multe date despre propriul trecut.


”Nu e paranoia dacă se întâmplă cu adevărat…
Au trecut zece luni de când Anna Fox a ieșit ultima dată din casă. Zece luni în care a bântuit ca o fantomă prin camerele vechii sale locuințe din New York, pierdută în amintiri, prea înspăimântată ca să-și părăsească siguranța propriului cămin.
Singura punte de legătură a Annei cu lumea reală este fereastra camerei sale, unde stă zi de zi, urmărindu-și vecinii.

Când familia Russell se mută peste drum, Anna este imediat atrasă de aceasta. O familie perfectă cu trei membri, un ecou al vieții pe care și ea a dus-o cândva.
Dar într-o seară, un țipăt teribil rupe tăcerea, iar Anna este martora a ceva ce nimeni nu trebuia să vadă. Acum trebuie să facă tot ce poate pentru a descoperi adevărul despre ceea ce s-a întâmplat în realitate. Dar chiar dacă îl va afla, o va crede cineva? Și poate să aibă încredere în ea însăși?” – ultima copertă a cărții; prezentarea editurii Litera.

Am citit cele 500 de pagini în mai puțin de 24 de ore, căci odată ce ai intrat în acțiune ești captiv. Captiv, nu captivat. Prizonier fără voie! Am citit într-un fel de stare hipnotică. M-am simțit ca și cum CARTEA M-A DEVORAT pe mine, nu eu pe ea! 🥴

Sunt elemente care nu au fost pe gustul meu. Multă vreme e greu de empatizat cu personajul principal. Cred că plecăm în acțiune simțindu-ne alături de personajele propuse de autori. Anna însă nu m-a ținut mult timp lângă ea. Are un comportament autodistructiv (alcool) care de la un moment începe să te înfurie. Mult după jumătatea lecturii ți se dezvăluie un detaliu care te ajută să-i înțelegi comportamentul și atunci începi să vezi lucrurile dintr-o altă perspectivă, mai nuanțată.

”Ajung poticnindu-mă pe următorul palier și înaintez cât pot de repede spre colțul de sub trapă. Bâjbâi cu mâna deasupra capului, găsesc lanțul. Îmi înfășor degetele îmi jurul lui și trag. (…) Sunetul aproape că mă doboară pe spate. Furtuna urlă ca un animal. Vântul prinde aerul în ghearele lui și îl sfâșie. Ploaia, ascuțită ca niște dinți, îmi pătrunde în piele. Apa îmi linge fața, îmi dă părul înapoi pe spate…Mâna lui îmi apucă glezna.”

Întreaga atmosferă a cărții e foarte apăsătoare. Sunt multe detalii care, cred eu, trenează și lungesc nejustificat acțiunea. La un moment dat nici nu îmi mai păsa cine este sau nu vinovatul. Nu mai aveam niciun fel de atașament față de nimeni, doream doar să se termine odată, să pot să scap din ghearele ei, căci dintr-un motiv sau altul, nici nu puteam să las cartea din mână.🤔

Nu pot fi clară din motive de spoilere, dar au fost și elemente care mi-au plăcut. Am apreciat scena accidentului, pe care am trăit-o intens și mi s-a părut bine scrisă. Legat de acest moment mai este o răsturnare de situație care m-a luat prin surprindere și apreciez iluzia creată. Scena finală, de pe acoperiș, aduce foarte multă tensiune și mi s-a părut realizată cu talent. Și evident, deși enervantă senzație, un alt merit este cârligul psihologic care te ține lipit până la epuizare de coala de hârtie.

In concluzie, sper să nu dezamăgesc dar, din păcate, nu am devenit fan al cărții.

“Mi-am înclinat capul și mai mult pe spate, ca să cuprind imensitatea cerului. Și m-am uitat chiorâș. Totul părea prea vast, cumva, prea masiv. M-am simțit ca o miniatură într-o casă de păpuși. M-am putut vedea din afară, de departe, mică, o fărâmă. M-am întors împrejur, m-am clătinat pe picioare.”

Amy Adams este actrița care o interpretează pe Anna Fox în ecranizarea The Woman in the Window. Pare că filmul a fost achiziționat de Netflix și, dacă zvonurile sunt corecte, o să putem să îl vizionăm în iarna aceasta.

Sunt curioasă dacă filmul o să mă atragă mai mult decât a reușit cartea. Trailerul de pe imdb mi s-a părut promițător.

Chiar dacă nu am devenit fan al cărții, mi-aș dori totuși să citesc un thriller care să îmi placă. Știu că există acolo undeva și mă așteaptă! :). Așa că, dacă ai citit ceva cu adevărat bun, recomandă-mi!

Mulțumesc,
Andra❤

Text: Andra Staicu
Instagram: casa_din_cuvinte
Facebook: Casa din cuvinte

Acest blog este protejat de Legea Drepturilor de Autor. Preluarea pentru uz personal sau comercial a textelor se poate face numai cu acordul scris al autorului și menționarea sursei prin link. 

One thought on “Femeia de la fereastră – A.J. Finn

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: