Misterul regelui. Despre scris – Stephen King

Trebuie să încep articolul de față cu o mărturisire: Misterul regelui este prima carte de Stephen King citită de mine. Pur și simplu nu îmi place literatura horror, tensiunea sau imaginile dure. În momentele de relaxare chiar nu simt nevoia acestui gen de lectură. Este însă destul de posibil ca undeva prin adolescență să fi văzut câteva ecranizări ale cărților sale. Pe atunci nu strâmbam încă din nas la un horror, două!

Știu ce scriitor prolific este Stephen King și ce vânzări uriașe au scrierile sale, așa că am fost încântată când am aflat despre existența acestei cărți. Curiozitatea îmi dădea târcoale pentru că Misterul regelui e diferită de celelalte cărți scrise de autor; e un mix de memorii și eseu cu temă principală – arta scrisului. “În sfârșit pot să citesc și eu ceva scris de King!” – mi-am zis cu bucurie.

Și am început să citesc cu interes. Prima mare parte cuprinde povestea copilăriei și a devenirii sale. Povești de viață care probabil sunt cele care i-au și influențat stilul de a scrie și dragostea față de tipul de literatură pe care îl creează. Filme, cărți și multe amintiri din universul copilului Stephen. Suntem ghidați prin viața sa, din copilărie până la maturitate, până când devine scriitorul pe care îl știm în prezent. Deși nu chiar pe gustul meu, cu unele elemente de estetică a urâtului, această primă parte are, evident, și aspecte interesante.

Scriitura continuă cu o a doua mare parte, care schimba registrul de până acum, iar din acest moment cartea începe să devină mult mai atractivă (pentru mine, cel puțin). Informația devine mult mai aplicată, exemplele și poveștile despre romanele sale abundă, sugestiile și sfaturile despre scris sunt bine organizate. Limbajul este colocvial, foarte natural și fluid și parcă poți cu ușurință să ți-l imaginezi pe King-omul și să întrezărești o parte din personalitatea sa.

Autorul ne prezintă instrumente necesare pentru a scrie o literatură interesantă și de calitate (câteva idei despre narațiune, personaje, dialog, descriere, temă, ritm, corectură etc.). Nu o să scrii minunat doar pentru că ai citit cartea (ar fi o cerință exagerată, oricum), dar mi-au plăcut sugestiile oferite, sufletul și dedicarea cu care au fost scrise.

Mi-a părut foarte rău să aflu despre accidentul care i-a schimbat atât de mult viața. Intens și frumos redată povestea acestui moment în Post-scriptum.

Nu m-am regăsit în povestea vieții sale și nu apreciez genul de literatură scrisă de autor dar, citind ideile sale despre scris, m-am simțit aproape. Scriitura sa mi-a transmis autenticitate și am apreciat acest lucru. Mă gândesc că darul de a te apropia de sufletul cititorului cu naturalețe este un element care arată că ai valoare ca scriitor.

Una peste alta, a fost o lectură plăcută!

Spor la citit și la descoperit!
Andra🌼

Text recenzie: Andra Staicu
Facebook: Casa din cuvinte
Instagram: @casa_din_cuvinte

Acest blog este protejat de Legea Drepturilor de Autor. Preluarea pentru uz personal sau comercial a textelor se poate face numai cu acordul scris al autorului și menționarea sursei prin link. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: