Trebuie să încep cu o mărturisire: ”Misterul regelui” este prima carte de Stephen King citită de mine.
Se întâmplă asta, pentru că nu îmi place literatura horror, tensiunea sau imaginile grotești. În momentele de relaxare, când aleg să citesc, nu simt deloc nevoia acestui gen de lectură. Este însă destul de probabil ca în adolescență să fi văzut câteva ecranizări ale cărților sale. Pe atunci nu strâmbam încă din nas la un horror sau două!
Știu ce scriitor prolific este Stephen King și ce vânzări are, așa că am fost încântată când am aflat despre existența acestei cărți. “În sfârșit pot să citesc și eu ceva scris de King!” – mi-am zis cu bucurie.
Curiozitatea îmi dădea târcoale și pentru că ”Misterul regelui” e diferită de celelalte cărți scrise de autor; e un mix de memorii și eseu a cărui temă principală este arta scrisului.
“A scrie bine e deseori o chestiune ce ține de alungarea fricii și-a ostentației.”
Și uite așa am început să citesc cu interes.
🗝Prima parte a cărții cuprinde povestea copilăriei și a devenirii autorului. Deși nu chiar pe gustul meu, cu unele elemente de estetică a urâtului, aceasta conține totuși și aspecte interesante. Apar povești de viață care bănuiesc că au influențat stilul scriitorului și dragostea față de tipul de literatură creată. Filme, cărți și multe amintiri din universul copilului Stephen. Suntem ghidați prin viața sa până la maturitate, până când devine scriitorul pe care îl știm în prezent.
🗝În ce-a dea doua parte a cărții registrul se schimbă, iar din acest moment lectura începe să devină mult mai atractivă (pentru mine, cel puțin). Exemplele și poveștile despre romanele sale abundă, sugestiile și sfaturile despre scris sunt bine organizate, informația devine mult mai aplicată.
”Dacă nu aveți timp să citiți, nu aveți timp (sau uneltele necesare) să scrieți. Mai simplu nici că se poate. Lectura e centrul creativ al vieții unui scriitor.”
Autorul ne vorbește despre instrumentele de care avem nevoie pentru a scrie o literatură interesantă și de calitate (câteva idei despre narațiune, personaje, dialog, descriere, temă, ritm, corectură etc.). Nu vei scrie minunat doar pentru că ai citit cartea (ar fi o așteptare exagerată, oricum), dar mi-au plăcut sugestiile oferite, sufletul și dedicarea cu care au fost spuse.
🗝Post-scriptumul redă intens povestea accidentului de mașina care i-a schimbat atât de mult viața în ultimii ani.
“Cumpărătorii de cărți (…) vor o poveste bună, ceva care mai întâi să-i fascineze, apoi să-i captiveze și să-i facă să întoarcă pagină după pagină. Când cititorul aude ecouri puternice ale vieții și convingerilor lui, e înclinat să se implice mai mult în poveste.”
Nu m-am regăsit în povestea vieții și nu apreciez genul de literatură scrisă de autor dar, citind ideile sale despre scris, m-am simțit aproape. Limbajul este colocvial, foarte natural și fluid și parcă poți cu ușurință să ți-l imaginezi pe King-omul și să întrezărești o parte din personalitatea sa.
Stilul lecturii mi-a transmis autenticitate și am apreciat acest lucru. Mă gândesc că darul de a te apropia cu naturalețe de sufletul cititorului este și el unul din elementele care arată că ai valoare ca scriitor.
Una peste alta, a fost o lectură plăcută!
“Dacă vreți să fiți scriitori, trebuie să faceți două lucruri mai presus de toate: citiți mult și scrieți mult. Nu cunosc niciun mod de a ocoli aceste două lucruri, nicio scurtătură.”
Misterul regelui. Despre scris/ Stephen King; trad. Mircea Pricăjan; Ed. a 2-a, rev.; București: Nemira Publishing House, 2016
Spor la citit și la descoperit!
Cu drag,
Andra🌿
Content writer: Andra Staicu Facebook: Casa din cuvinte Instagram: @casa_din_cuvinte Acest blog este protejat de Legea Drepturilor de Autor. Preluarea pentru uz personal sau comercial a textelor se poate face numai cu acordul scris al autorului și menționarea sursei prin link.
Leave a Reply