Cum să îți organizezi viața. Perspectiva esențialistă.

Vine spre tine din toate direcțiile. Dacă închizi ochii o să auzi cum te înconjoară.

E zgomotul orașului și e zgomotul minții noastre. Gânduri care gonesc frenetic în toate sensurile; asediul informației lovind ca torenții unei ploi fără sfârșit. În fiecare zi, din zeci de direcții, ni se solicită atenția.

Dacă am coborî volumul zgomotului am putea să ne auzim pe noi înșine mai bine. Am putea să aflăm cine suntem și ce ne dorim. Am observa cum ne pierdem timpul distrași și captivi. Ne-am speria înțelegând cum zi de zi ne îndepărtăm tot mai mult de ceea ce contează cu adevărat pentru noi.

E prea mult zgomot în interiorul și în afara noastră.

În speranța de a găsi o cale spre mai multă claritate și spre esență am decis să citesc bine-cunoscuta carte a lui Greg McKeown: “Esențialismul: Disciplina de a urmări mai puțin”.

Găsești mai jos câteva dintre ideile care mi-au atras atenția.

ESENȚIALISMUL: DISCIPLINA DE A URMĂRI MAI PUȚIN

🗝Ce alegeri facem pentru a avea acces la cât mai mult din potențialul nostru?

Suntem de multe ori ocupați, dar nu neapărat productivi. Suntem tot timpul în mișcare, dar parcă nu ajungem niciodată nicăieri.

“Esențialismul este despre cum să investești timpul și energia cât mai înțelept posibil, pentru a opera cât mai eficient.” 

Ești esențialist dacă urmărești mai puțin, dar într-un mod deliberat, concentrat, disciplinat. Vrei să construiești o viață care contează. ”Mai puțin, dar mai bine” pare să fie biletul câștigător. Pentru că știi în ce direcție vrei să mergi, esențialismul are la bază un set consecvent de alegeri. Nu este despre cum să faci mai multe, ci despre esență; despre cum să faci ceea ce contează, ceea ce este important pentru tine.

Un neesențialist face ”progrese de un milimetru într-un milion de direcții”. Urmărește multe, dar fără o logică anume. Se bucură că este în mișcare. Are senzația că înaintează. În realitate însă se învârte în cerc. Se suprasolicită, dar lucrează prea puțin la ceea ce contează pentru el.

Să ne alegem așadar un scop și să ne concentrăm în mod deliberat energia asupra lui; altfel va alege viața pentru noi și nu o va face neapărat în folosul nostru.

🗝Cum gândește un esențialist?

Pentru a gândi ca un esențialist trebuie în primul rând să reușești să discerni ce aspecte sunt sau nu importante pentru tine (explorează). Vei elimina ulterior zgomotul sau surplusul irelevant (elimină). Vei identifica apoi cum poți să execuți, cu un minim de efort, ceea ce contează (execută).

Explorează

Oare cât din efortul pe care îl depui zilnic rezolvă probleme cu adevărat importante pentru tine?

Pentru a ”urmări disciplinat mai puțin” explorează mai întâi mai multe opțiuni. În acest fel te asiguri ca ai ales varianta cea mai potrivită ție. Implică-te în activități alese cu grijă, centrate pe scopul tău.

Oboseala extremă și suprasolicitarea nu sunt dovada productivității. Ca să discerni mai ușor ai nevoie de o minte clară, odihnită și o viziune proaspătă a lucrurilor. Ai, de aceea, grijă de tine: joacă-te, dormi, evadează în locuri noi, caută perspective variate. Oferă-ți timp și spațiu să procesezi informațiile, să gândești.

Elimină

”Nu priva oamenii de problemele lor. (…) Odată ce ne asumăm noi problema lor, nu facem decât să le răpim abilitatea de a o rezolva singuri.”

Poți alege, reamintește autorul, nu trebuie să le faci pe toate! Elimină ce te încarcă și ce nu este important.

Capitolul te învață:

✔cum să iei decizii corect, cum să știi când să renunți și la ce anume;

✔cum să îți reduci pierderile și să te dezangajezi din proiectele care nu îți folosesc;

✔cum să îndrăznești să spui nu, să impui limite și să creezi granițe clare.

Află cine ești, unde vrei să te îndrepți și să ai curajul să îți aperi călătoria de intruziuni, de zgomot, de nesemnificativ. “Curajul este grație sub presiune” – E. Hemingway.

Execută

Ce te împiedică să-ți duci planul la împlinire? Identifică obstacolul cel mai important, cel care odată îndepărtat va face loc pentru cel mai mare progres. Apoi, acționează!

Construiește-ți un sistem pentru a înainta cât mai ușor. Câteva sugestii: creează o rutină, sărbătorește progresul și trăiește în prezent.

E copleșitor să începi cu ceva măreț. E mai productiv să aduci mici schimbări în bine lucrurilor pe care le faci des. Pornește cu ”mărunțișuri care acumulează impuls”. Creează o rutină. ”În stabilitate și repetitivitate stă puterea.”

Bucură-te de evoluție! Sărbătorirea micilor victorii e esențială. ”E ceva puternic în legătură cu vizibilitatea clară a progresului.” Îți dă puterea și entuziasmul necesar să continui. Te motivează.

Când acționezi concentrează-te pe ceea ce este de făcut atunci, pe ceea ce este important în momentul acela. Nu pierde timpul comparându-te sau făcând scenarii negative.

”Viața este disponibilă doar în momentul prezent.” – Thich Nhat Hanh

Sunt multe de descoperit în cele peste 300 de pagini ale cărții. Ne vin în întâmpinare informații, exemple și întrebări.

*

“Unde se află cunoașterea pe care am rătăcit-o în informații? ” întreba cu geniu T.S. Eliot.

”Fii atent la goliciunea unei vieți ocupate” avertiza Socrate și eu citesc rândul de multe ori pentru că îmi merge direct la suflet.

 ”Dacă nu e un DA clar atunci e un NU clar” concluzionează Mark Adam.

*

M-a ajutat ”Esențialismul” să găsesc metode de a diminua zgomotul și de a-mi organiza mai bine viața? Nu la modul absolut, dar în mod sigur a fost o lectură binevenită.

Am luptat puțin să fac ordine în mulțimea de informații. Mi s-a părut ușor cam încărcată (😊amuzant, având în vedere titlul). Dar tocmai pentru că are atâta informație vei găsi măcar un concept nou care să rezoneze cu tine. Este tipul acela de carte ce își descoperă și mai multe nuanțe atunci când o recitești.

În concluzie, cred că ”Esențialismul” este o carte valoroasă prin mesajul pe care îl promovează. Pe mine m-a ajutat să înțeleg cum te poți pierde în prea multe direcții care nu conduc neparat unde dorești. Mai multe eforturi nu produc, neapărat, mai multe rezultate.

Dacă dorești un ghid pentru a face mai puțin, dar mai bine și cu sens, citește această carte!

Ai citit cartea?  Dacă da, ce idee ajutătoare a rămas cu tine?

Spor la citit și la descoperit!
Cu drag,
Andra🌿

Esențialismul. Disciplina de a urmări mai puțin / Greg McKeown; traducerea: Radu Filip; ediția a 2-a; Editura Act și Politon, București, 2019

Content writer: Andra Staicu

Instagram: casa_din_cuvinte
Facebook: Casa din cuvinte

Acest blog este protejat de Legea Drepturilor de Autor. Preluarea pentru uz personal sau comercial a textelor se poate face numai cu acordul scris al autorului și menționarea sursei prin link.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: