Cum te poate ajuta meditația. 3 beneficii pe care mi le-a adus obiceiul de a medita

Au trecut 10 ani de când drumurile ni s-au intersectat pentru prima dată. Au urmat multe momente frumoase. Ne întâlneam însă o perioadă pentru ca apoi să ne despărțim luni întregi.

Anul trecut, în octombrie, ceva s-a schimbat. Am simțit că nu mai vreau să trăiesc separat nici măcar o zi. Relația a devenit serioasă. Relația mea cu meditația, căci despre ea vorbesc, a căpătat de atunci din ce în ce mai mult contur.

Sub ghidarea aplicației Headspace am luat totul de la capăt. Am început cu 10 minute de meditație zilnic, dar în scurt timp am mai adăugat cinci și apoi încă alte cinci. Rareori am pierdut câte o zi. Când s-a întâmplat asta am revenit, fără să mă critic, în ziua următoare.

Sunt recunoscătoare acestui obicei căci beneficiile nu au întârziat să apară. 

CE ÎȚI POATE OFERI MEDITAȚIA?

Îți povestesc mai jos despre modul în care s-a schimbat gândirea mea odată ce am ales să meditez zilnic. Cred că oricine poate experimenta schimbări benefice dacă își cultivă obiceiul de a medita.

Acestea sunt trei dintre darurile pe care mi le-a oferit meditația și pe care ți le poate oferi și ție:

🗝DARUL DE A FI BLÂND CU TINE ÎNSUȚI

Cred că unul din secretele unei vieți reușite este acela de a putea să îți oferi afecțiune și înțelegere atunci când ai nevoie de ele. Blândețea și îngăduința cu care te tratezi, mai ales în momentele grele, au o forță uriașă.

Meditația m-a învățat să nu mă critic atunci când gândul zboară. Să mă întorc cu blândețe și compasiune înapoi la respirație. Chiar dacă trebuie să o fac o dată sau de o mie de ori. Dacă nu mă judec, mintea se calmează, respirația mă așteptă înapoi liniștită. Mă întorc acasă, căci așa se simte locul în care ești așteptat cu brațele deschise.

Acasă, în sufletul meu, vreau sa fie primitor. Să te întorci la tine și să te aștepți mereu cu drag indiferent cât ai rătăcit, indiferent câte nereușite ai adunat și câte greșeli ai avut în ziua respectivă. Ce ar putea întrece această îmbrățișare plină de acceptare?

Când ne tratăm cu înțelegere, când ne validăm cu iubire sentimentele, starea noastră se schimbă. Mintea se simte în siguranță, emoțiile se limpezesc, corpul se relaxează, lumea se deschide, soluțiile apar.

Să înlocuim judecata negativă cu o stare de curiozitate: care este motivul pentru care acționez în modul în care o fac? Să nu ne bruscăm și să nu ne blamăm trăirile sau pe noi înșine.

🗝DARUL DE A CREA SPAȚIU

Îmi place mult starea de conexiune pe care o trăiesc de multe ori când meditez.

Câteodată pornesc dintr-un blocaj iar lumea mea pare mică și închisă. Inspir profund și expir ușor concentrându-mă pe respirație și dintr-o dată simt cum camera îngustă devine tot mai mare. Un bloc întreg. Un cartier. E o metropolă plină de viață, toate continentele deodată. Știu că în acel moment mai sunt miliarde de alți oameni, plante și vietăți fascinante trăind concomitent cu mine. Sunt valuri ce dansează în oceane, sunt munți și sunt păduri. Sunt stele, constelații și planete uimitoare. Sunt eu, aici, conectată cu toată această vastitate incredibilă din jurul meu.

Blocajul face loc spațiului, aerul devine mai respirabil, soluțiile se simt parcă mai aproape. Capăt încredere că mai există și alte uși și alte drumuri care mă pot duce mai departe. Există o cale; chiar dacă nu o văd și nu o știu încă. Mă simt parte din întreg, conectată la viață.

Meditația are această frumoasă capacitate de a crea spațiu, de a aduce o energie nouă și de a schimba ochelarii prin care privești problemele.

🗝 DARUL REZILIENȚEI

Cu fiecare meditație exersez de zeci de ori mușchiul de a nu mă da bătută; de a nu renunța, de a nu mă frustra, de a avea răbdare; de a accepta greșeala ca parte integrantă din practică. De zeci de ori gândul fuge și de tot atâtea ori îl bat cu drag pe umăr, îi zâmbesc și ne întoarcem la respirație. Știu că peste câteva secunde o să o iau de la capăt. Ca un copil pus pe șotii gândul fuge, iar și iar. Am învățat să nu mă descurajez și să nu mă judec (să observ cu blândețe, nu frustrare; ba chiar de multe ori cu umor).

Starea s-a extins și în afara meditației. Un fel de încăpățânare blândă își dă mâna cu încrederea că pot să o iau de la capăt chiar dacă am căzut. Până la urmă mi-am dovedit asta respirație după respirație, zi de zi, în timpul meditației.

Practica meditației îți cultivă răbdarea, rezistența la frustrare și îți arată că ai puterea de a o lua de la capăt.

*

Meditația m-a ajutat să-mi îmbunătățesc conexiunea cu mine însămi și să mă înțeleg mai bine. M-a ajutat să am mai multă încredere că soluțiile există și că am resursele interioare necesare pentru a le găsi. Și tot ea m-a ajutat să îmi cultiv răbdarea, să am încredere în proces și să o iau de la capăt ori de câte ori este nevoie.

Sunt departe de a fi perfectă în oricare din aceste trei direcții. Dar un progres clar există. Nu a apărut peste noapte ci odată cu trecerea lunilor. Sunt zile în care nu merge așa cum te aștepți, dar știu că sunt valoroase și ele. Ca în orice altceva, cheia este să nu te descurajezi și să continui.

Și uite așa, încetul cu încetul, povestea mea cu meditația pare să se fi transformat în dragoste adevărată. Dacă aș fi decis că nu e pentru mine și nu aș mai fi încercat, aș fi pierdut toate darurile pe care mi le oferă în prezent. Dacă simți că obiceiul de a medita nu e pentru tine în acest moment, mai oferă-i totuși șanse de-a lungul timpului. Păstrează-l în cutia cu unelte și posibilități. Poate cândva în viitor ți se va dovedi util. S-ar putea să te salveze când te aștepți mai puțin.

Dacă vrei să încerci acum însă, mă bucur! Pentru a-ți forma o părere ai nevoie de mai multe repetiții, așa că meditează minim 10 minute, câteva zile la rând. Alege un ghid și o meditație cu care rezonezi, care te face să te simți în largul tău. Să îmi spui cum ți s-a părut!

Cu drag,
Andra🌿

P.S. Ne reîntâlnim în curând cu alte beneficii ale meditației, într-o a doua parte a acestui articol. Aștept cu nerăbdare să îți povestesc mai multe!

Later edit: poți citi AICI partea a doua a acestui articol.

Content writer: Andra Staicu
Credit foto: Simon Wilkes (unsplash.com) 

Instagram: casa_din_cuvinte
Facebook: Casa din cuvinte

Acest blog este protejat de Legea Drepturilor de Autor. Preluarea pentru uz personal sau comercial a textelor se poate face numai cu acordul scris al autorului și menționarea sursei prin link.

One thought on “Cum te poate ajuta meditația. 3 beneficii pe care mi le-a adus obiceiul de a medita

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: