Recomandare de film: ”Soul” sau despre a trăi viața cu ochii larg deschiși

Nu fac un mister din faptul că îmi plac animațiile Studiourilor Pixar. Așa că, atunci când vara aceasta a intrat pe piața din Romania serviciul de streaming Disney+, am căutat în primul rând un film pe care doream să îl vizionez de ceva vreme.

Doream să văd Soul (2020) pentru că auzisem doar lucruri bune despre el. De data asta însă eram și mai nerăbdătoare ca de obicei!

Exista și posibilitatea unei dezamăgiri? Sigur că da, ”la pomul lăudat să nu te duci cu sacul” se zice. Totuși nu am luat-o în calcul. Aveam surse sigure! Oamenii care l-au recomandat erau sensibili, empatici și aveau inteligență emoțională.

🗝ÎNSOȚEȘTE-MĂ

Spun de multe ori glumind că cea mai bună parte a unui film este chiar genericul de început – atunci când se prezintă logourile caselor de producție sau post-producție. Promisiunea unei noi povești și anticiparea călătoriei ce urmează! Mereu mă entuziasmez când iau parte la o întâmplare ce tocmai prinde formă sub ochii mei.

Așa că, atunci când m-am așezat pe canapea cu farfuria în față, gata să urmăresc ”Soul”, nerăbdarea mea era deja la cote colosale. Cred că am și rămas cu furculița în aer câteva minute în șir…

Dacă nu ai urmărit încă această animație, hai însoțește-mă! Vreme de câteva paragrafe am să îți prezint impresiile mele și vei putea să îți faci o părere despre ce are de oferit acest film.

🗝SINOPSIS

Ne deschide ușa poveștii Joe Gardner (vocea Jamie Foxx), profesor de muzică la gimnaziu. Joe iubește pianul. Visul său, încă nerealizat, este să devină un pianist profesionist de jazz. Deși anii trec și refuzurile se adună nu vrea și nu poate să renunțe. Așa că, atunci când o cântăreață renumită de jazz caută un om pentru echipa sa, Joe aleargă însuflețit la audiții, bucuros să se apropie în sfârșit de dorința sa cea mare. Perseverența din toți acești ani îi este răsplătită și primește un loc în celebrul cvartet.

Tocmai acum însă, exact în momentul în care parcă toate așteptările sale se împlinesc, cadrul se schimbă, lucrurile se precipită și acțiunea ia o turnură mai puțin dorită. Ca urmare, Joe ajunge într-o formă… extracorporală, într-un tărâm aflat înaintea momentului întrupării sufletelor. Aici vrând-nevrând devine mentorul lui 22 (vocea Tinei Fey), un suflet care refuză de secole să ia formă și să coboare pe Pământ. Atunci când amândoi își dau seama că vor să inducă în eroare sistemul încep să colaboreze (Joe vrea să se întoarcă în corpul său, deși nu mai are permisiunea, iar 22 să rămână în lumea eterică).

🗝IMPRESII

Întâmplările sunt inspirat puse în scenă sub forma a două stiluri.

Pe un prim palier avem o poveste plăcută și ușor de urmărit, dar nu o putem considera neapărat deosebită. Ineditul provine însă din creativitatea celui de-al doilea stil de animație, la care creatorii apelează atunci când întâmplările au loc în lumea eterică. Narațiunea jonglează cu idei grele, cu principii abstracte și profunde și reușește să o facă într-un mod inteligent. Acțiunea rămâne relaxantă și atractivă. Iar animația este încântător de minimalistă.

Din întretăierea celor două planuri se scriu, pas cu pas, întâmplările neașteptate la care suntem martori. Înaintăm creionând răspunsuri la întrebări despre scop, pasiune, visuri și modul în care trebuie trăită viața.

Scenariul te bucură – reușește să transforme o poveste obișnuită în ceva ce inspiră. Și o face, în principal, prin modul elegant și inteligent în care se joacă cu ideile de animare a conceptelor.

Spre final emoția se intensifică, în ochi e posibil să apară lacrimi, căci personajele își au epifaniile lor iar tensiunea crește. Acțiunea e frumos croită, întâmplările te mișcă.

Deși vorbește despre lucruri importante și are momente contemplative și existențialiste, ”Soul” rămâne în același timp un film de animație relaxant, cu umor și personaje simpatice.

🗝CONCLUZII

Recomand să vizionezi ”Soul” pentru creativitate, pentru emoția pe care ți-o oferă și pentru mesajul pe care îl transmite.

Viața merita trăită cu ochii larg deschiși, cu mintea și sufletul pline de curiozitate și uimire. Aici, acum, lucruri minunate se petrec chiar sub privirile noastre! În fuga după succes și realizare, uităm să le apreciem. Conștientizăm prea târziu că ”banalul” are de fapt magie.

Dacă renunțăm la imaginea capitalistă a succesului – plină de comparații copleșitoare și intimidante – dacă luăm o pauză de la presiunea a ceea ce ar trebui să facem, poate că descoperim că există în noi mai multă poftă de viață decât credeam. Poate că savurând lucrurile simple ne putem vindeca frica de a trăi.

Filmul a câștigat Oscarul pentru cel mai bun film de animație, a primit un Golden Globe și un premiu BAFTA pentru cea mai bună coloană sonoră, plus o mulțime de alte premii și nominalizări la multiple categorii.

Durata: 90 minute; Regia: Pete Docter, Kemp Powers; Muzica: Trent Reznor, Atticus Ross, Jon Batiste.

**

“Am auzit povestea asta despre un pește. Înoată către un pește mai în vârstă și îi zice:
Încerc să găsesc locul ăla numit ocean.
Oceanul? întreabă peștele mai în vârstă. Păi ăsta e locul în care ești chiar acum.
– Asta? zice peștele cel tânăr. Asta e doar apă, ceea ce vreau eu este oceanul!”

Vizionare plăcută și spor la descoperit!
Cu drag,
Andra🌿

Trailer film – SOUL (2020)

🌿🌿🌿

Content writer: Andra Staicu
Sursă imagini: disneyplus.com; medium.com; looper.com; otakukart.com; pedweg.com; filmaffinity.com

Facebook: Casa din cuvinte
Instagram: @casa_din_cuvinte

Acest blog este protejat de Legea Drepturilor de Autor. Preluarea pentru uz personal sau comercial a textelor se poate face numai cu acordul scris al autorului și menționarea sursei prin link. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: