2/44 Mozambic. Confesiunile leoaicei – Mia Couto

Mi-am propus să pornesc un proiect personal – să citesc 44 de cărți scrise de autori din 44 de țări diferite. Care este povestea proiectului și de ce m-am simțit atrasă de această idee poți afla aici: Proiectul

Astăzi ne oprim pe pământ african, ajutați de magia unei cărți ce îmbrățișează cu mult talent grotescul întâmplării evocate cu poezia unui limbaj deosebit de liric.

“Tot ce e viu, în Kulumani, e pregătit să muște. Pasările ciugulesc cerul, crengile sfâșie norii, ploaia mușcă pământul, morții își folosesc dinții ca să se răzbune pe soartă.”

Din rândurile acestei cărți picură sânge. Duritatea întâmplărilor și limbajul sublim se contopesc într-un roman alegoric. Cartea pornește de la fapte reale: în 2008 în nordul Mozambicului atacurile leilor provoacă moartea locuitorilor unei regiuni îndepărtate; vânători sunt trimiși să asigure protecția. Pornind de aici, Couto preia frâiele imaginației și ne poartă într-o poveste-parabolă despre cruzimea umană, despre condiții extreme și despre nevoia de evadare.

Pe fundalul conflictului dintre om și animal, modern și tradiție, religie și superstiții, se construiește povestea lui Mariamar (mar-mare; amar-a iubi). Povestea nu e doar a ei, e a furiei de a fi femeie invizibilă, nesemnificativă, abuzată, fără speranță și posibilitate de scăpare; captivă în comunitatea, casa, lumea în care te-ai născut. Ca să scapi, tot ce pare că îți rămâne de făcut este să te transformi în animal.

Două voci se succed capitol cu capitol, construind narațiunea – cea a lui Mariamar și cea a vânătorului trimis să ucidă leii.

O poveste ca un coșmar – întâmplări dure, morbide, grotești construiesc realitatea locuitorilor din Kulumani. Ești prins ca într-o transă în lumea de aici, captiv într-un vis plin de teroare, căci frica e țesută în fiecare rând. O lume a spiritelor se întretaie permanent cu realitatea creând un halucinant teatru de umbre. Artefacte magice și totem. Credințe, superstiții și forțe supranaturale. Oase și sânge.

O proză cu miez de poezie – o scriitură sublimă, ce curge atât de fluid încât cuvintele mângâie pagina, o înfrumusețează cu fiecare rând. Îți vine să subliniezi, să încercuiești, să pui semne de exclamare sau post-it-uri colorate drept remindere. Pretutindeni. O proză cu unduiri lirice. Metaforă, mister, magie. Simbol. În spatele frazei, alt înțeles, mai amplu, mai adânc. Recitești, reconstruiești înțelesuri. Ești permanent uimit de poezia pe care Couto o tatuează trăirilor.

“Femeia nu răspunse. A prefera nu era un verb făcut pentru ea. Cine nu a învățat niciodată să vrea, cum ar putea să prefere?”

“Speriată, am refuzat. Ce-mi promitea el depășea cu mult ce știam eu să visez.”

“De când te iubesc, lumea întreagă îți aparține. De aceea n-am apucat să-ți dau nimic. Nu fac decât să-ți înapoiez.”

“Niciun război nu se povestește. Unde e sânge, nu sunt cuvinte.”

“Nici n-avem nevoie de dușmani. Ne suntem de ajuns noi înșine ca să ne distrugem.”

“Fericirea, obișnuia el să zică, constă în a nu face nimic: să fii fericit înseamnă să-l lași pe Dumnezeu să se întâmple și atât.”

“Înțelept e licuriciul care folosește întunericul ca să se aprindă. – Proverb din Kulumani

Confesiunile leoaicei, Mia Couto, traducerea din limba portugheză de Simina Popa, Editura Polirom, 2017

Ne-am cufundat astăzi în lumea de trăiri, credințe și superstiții africane din zona Mozambicului, așa cum este ea redată prin rândurile acestei cărți. Lăsăm însă acum tărâmul spiritelor în urmă și mergem mai departe.

Unde o să ne poarte următoarea vizită și ce porți ni se deschid în continuare, rămâne de văzut în postarea următoare…

Spor la citit și la descoperit,
Andra 🌸

Text: Andra Staicu 
Facebook: casadincuvinte
Instagram: casa_din_cuvinte
Acest blog este protejat de Legea Drepturilor de Autor. Preluarea pentru uz personal sau comercial a textelor se poate face numai cu acordul scris al autorului și menționarea sursei prin link. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: