Era o iarnă friguroasă când, mângâiată de o pătură blândă, savuram recunoscătoare ceaiul cald ce îmi încălzea mâinile puțin cam reci. Mă bucuram, căci era o zi binefăcătoare de weekend, învăluită într-o liniște reconfortantă. Când am terminat ceaiul, am așezat cana aburindă pe măsuța de lângă fotoliu. Adevărul e că nu era cel mai comod fotoliu, dar mă ținea în îmbrățișarea lui caldă și, în acea luna rece de decembrie, chiar nu puteai să ceri mai mult din partea unui fotoliu!
Estee Lalond nu mai postase nimic nou pe canalul ei de vloging. Dezamăgită, am amânat pe altă dată “my guilty pleasure” și am decis să urmăresc în schimb un TedTalk. Nu aveam de unde să știu asta în acel moment, dar povestea lui urma să mă acapareze complet și fără cale de întoarcere:
În anul 2012 Ann Morgan privește cărțile din biblioteca personală și are o realizare. Majoritatea provin de la scriitori americani/englezi. Ce altă diversitate de idei și de povești o mai exista oare în lume? Ann își propune – și reușește – să citească autori din toate țările existente pe Glob. Călătoria este frumos povestită, căci vorbește nu atât despre cărți, cât despre conexiune umană și ajutor primit din toate colțurile lumii pentru a-și realiza proiectul.
Inima a început să îmi bată cu entuziasm și un zâmbet mare mi-a luminat toată fața. Am fost clar îndrăgostită de idee încă din primul moment!
M-a energizat și mi-a vorbit atât de puternic încât am sărit de îndată din fotoliu și am fugit în fața bibliotecii. Am alergat apoi repede în camera alăturată, am rupt o foaie de hârtie și răsturnând în grabă cutia cu creioane colorate am luat la nimereală unul cam tocit. Nu am mai zăbovit să îndrept dezastrul – nu aveam pic de răbdare sau spațiu mental pentru nimic altceva. M-am întors într-un suflet în fața bibliotecii și, rând pe rând, pentru fiecare carte în parte, am notat țările din care fac parte autorii săi.
Cărțile au fost multe, așa că mi-a luat ceva timp, chiar și cu internetul drept prieten. Cu fiecare copertă pe care o verificam, constatam că și în biblioteca mea numărul autorilor americani era disproporționat de ridicat. Ba mai mult, am observat cu groază că întreg continentul African, de exemplu, nu avea nicio reprezentare.
Așa a luat naștere părintele acestui proiect. Am decis chiar atunci și acolo că în următoarea lună și jumătate am să cumpăr și am să citesc 10 cărți din 10 țări diferite. Cărțile au fost cadouri primite de Crăciun, iar încântarea pe care am simțit-o în acest mic proiect mi-a rămas în amintire ca o scânteie de bucurie.
Proiectul m-a plimbat prin istoric, mit și legendă, credințe populare sau specific local; am luat câteodată parte la războaie sau am fost prinsă în mijlocul unor dictaturi înspăimântătoare; m-am bucurat de realism fantastic sau magie, de limbaj ermetic sau limbaj cursiv curgând fluid ca un râu învolburat; am pus cap la cap jocuri de idei și cuvinte, puneri în pagină în stil clasic, filozofic sau sub formă de diverse piese și puzzeluri care se întregesc doar spre final. Am simțit recunoștință față de autori și traducători pentru poveștile din viața atâtor personaje, fie ele reale sau fictive, pentru specificul local atât de bine gravat în povești, pentru idei fascinate, pentru simboluri și deschidere de minte, de suflet și de perspectivă. Mi-am promis că voi continua.
Viața a revărsat peste mine însă ploi cu grindină și apoi mări învolburate m-au răsturnat și m-au scuturat, m-au urmărit și nu mi-au mai lăsat respiro. Viața s-a întâmplat așa cum îi place ei să se întâmple câteodată. Nu am mai continuat.
*
E o zi mult prea călduroasă de iulie, câțiva ani mai târziu, când închid televizorul dezamăgită, oftez și privesc în gol, furată de gânduri. La un moment dat, vag, pentru o secundă doar, un firișor firav de bucurie mi se descarcă rapid prin vene. E plăpând, translucid aproape, dar fiorul lui mă cheamă la realitate. În fața mea nimic nou. Ecranul negru și tăcut al televizorului încadrat de bibliotecă, cărți de jur împrejur. Îmi pare rău că nu mă pot întoarce cu câteva secunde înainte. Aș vrea să găsesc momeala potrivită și să prind momentul așa cum ai prinde un pește. Senzația nu îmi dă pace. O caut, o rechem: ce erai? ce mi-ai zis?
Mă ridic în picioare, mai mult automat decât cu vreo logică anume, și înaintez doi-trei pași spre bibliotecă. Trec privirea peste cărți, curioasă, cu fruntea ridicată a semn de întrebare, și apoi dintr-o dată, înțeleg. Exact acolo, în zona în care sufletul meu a prins micul semnal de bucurie stă una dintre cărțile proiectului meu anterior. Iau cartea, mângâi coperta, zâmbesc. Ce-ar fi dacă?
Ce-ar fi dacă aș continua proiectul? mă întreb. Și decid că am să continui!
Voi citi cărți scrise de autori din 44 de țări. Spre deosebire de data trecută când proiectul a fost unul personal, de data asta am să îl împart cu voi.
De ce 44 de țări? Pentru că am adunat toate țările lumii în file de excel și apoi, rând pe rând, inspirația mi-a șoptit pentru fiecare cât se poate de subiectiv: aici sunt curioasă! Și aici! Și aici! Și… voila: cifra magică 44.😊
O să ne plimbăm prin: Mozambic, Libia, Algeria, Jamaica, Republica Dominicană, Liban, Australia, Israel, Iran, Palestina și multe altele…
Dacă ai recomandări de cărți bune din țări îndepărtate, îți mulțumesc, mă voi bucura să le descopăr în comentarii.
Te aștept aici, pe facebook și pe instagram (@casa_din_cuvinte), să ne bucurăm împreună de această călătorie! Să fie vânt din pupă! 🙂
Am pornit!
Spor la citit și la descoperit,
Andra🌿
Text: Andra Staicu Facebook: Casa din cuvinte Instagram: @casa_din_cuvinte Imagine: Arnesh Yadram from Pexel TedTalk: TedTalk Ann Morgan Acest blog este protejat de Legea Drepturilor de Autor. Preluarea pentru uz personal sau comercial a textelor se poate face numai cu acordul scris al autorului și menționarea sursei prin link.