[14/44 Canada] Recenzie: Cântarea Asasinului – M.G. Vassanji

Este prima dată când aflu despre scrierile lui M.G. Vassanji și mă bucur să descopăr un autor talentat, profund. Părerea mi se confirmă atunci când văd aprecierile criticilor literari și premiile din palmares. Acțiunea din cărțile sale este plasată în general în India sau Africa de Est cea ce mă face și mai curioasă. Voi mai citi povești scrise de el!

M.G. Vassanji s-a născut în Kenya, a copilărit în Tanzania și trăiește în Canada (este considerat scriitor canadian). Să mai adăugăm o țară, spui? De ce nu mai multe!? 🙃Acțiunea din ”Cântarea asasinului”, cartea despre care am să vă vorbesc imediat, se petrece în general în India, dar și în S.U.A sau Canada.

Nici că se putea o carte mai în spiritul proiectului 44 de cărți din 44 de țări, așa că hai să începem!

🗝SINOPSIS

Universul din ”Cântarea asasinului” începe să prindă contur în jurul poveștilor misterioase despre un sufit călător din secolul 13-lea, Nur Fazal. În Gujarat, India, există un lăcaș, vechi de sute de ani, dedicat acestui sufit – altarul din Pirbaag.

De generații întregi, familia lui Karsan Dargawalla, protagonistul romanului, este cea care păzește altarul. Doar că de data aceasta lucrurile nu vor mai urma cursul firesc al tradiției.

Karsan știe că se apropie momentul în care va trebui să preia el altarul. Același altar din cauza căruia simte că și-a pierdut tatăl, considerat acum întruparea sufitului Nur Fazal. Nu mai are un părinte normal, ci un ascet, avatarul Pirbaagului – mereu prins cu îndatoriri spirituale, înconjurat de pelerini cărora le oferă alinare și ghidare sau închis în biblioteca sa unde rescrie texte vechi despre sufit.

Copilul nu își dorește nimic din toate astea; e atras de știință, de sport, vrea să fie un tânăr normal, să se bucure de viață, să descopere lucrurile interesante care îi par că se petrec pretutindeni în lume. Tatăl însă nu îngăduie – tradiția trebuie neapărat urmată. Și tatăl renunțase la viața sa normală și își preluase cu smerenie datoria. Înțelesese că privilegiul ce i se oferă este o misiune importantă ce trebuie urmată mai presus de orice; altă cale nu exista.

Conflictul interior devine prea apăsător. Karsan decide să respingă moștenirea spirituală și să plece la Harvard cu o bursă de studii. Vina îl roade, regretă actul său de rebeliune; ar fi trebuit să își preia datoria de generații. Cu cât simte mai puternic rugămintea și presiunea venită din partea tatălui, cu atât fuge, însă, mai repede și mai departe, rupe și mai mult legăturile.

🗝IMPRESII

Deși prețul libertății individuale este suferința sa și a celor iubiți, Karsan continuă să trăiască vreme de trei decenii într-un exil autoimpus. Părinții au cu adevărat sufletul frânt, fratele se simte părăsit.

Suferă și el, dar este hotărât să nu cedeze; își va construi o viață a lui, departe de familie, de altar, de India. Ruptura dintre generații este apăsătoare și devine dureroasă chiar și pentru cititor.

Descoperă totuși că nu poate scăpa de propriul destin: moștenirea abandonată îl chemă înapoi. Când se întoarce, prea târziu, revine într-un loc sfâșiat de conflicte sângeroase între hinduși și musulmani.

Karsan își amintește cum tatăl său lasă altarul deschis tuturor. Oricine era bine primit – un vis de armonie și respect între credințe:

“Castă, clasă, religie, limbă. Copil fiind, nu le-am dat niciodată prea mare importanță. Am fost învățat de către tata, în gradina strămoșilor mei, să cred că diferențele dintre noi sunt superficiale; de fapt, inexistente.”

Ce va găsi la întoarcerea sa în Pirbaag va fi greu de acceptat.

Pe un alt palier al poveștii am fost martorii legăturii dintre Karsan și fratele său Mansoor. Acesta din urmă devine militant musulman și e posibil să fie implicat în acte de terorism. Conflictele dintre hinduși si musulmani sunt cele care aduc în carte imagini dure și o atmosferă tensionată și zbuciumată.

*

Drama prin care trece familia lui Karsan este simbolică pentru drama prin care trece întreaga Indie a secolului 20 în mișcare de la vechile tradiții și valori, la unele noi. În poveste se contrapun: trecut vs. prezent, mit vs. realitate, modern vs. tradiție, știință vs. religie vs. spiritualitate, Est vs. Vest, Pakistan vs. India, hindus vs. musulman.

Nu e o carte neapărat ușor de citit; se împletesc trei paliere – povești din secolul al 13-lea legate de viața sufitului, povești din copilăria protagonistului și povești din prezentul său.

În prima parte a cărții acțiunea se mișcă încet. Întoarcerile în trecutul îndepărtat sunt mistice și pline de spiritualitate, câteodată scrierea este mai densă. Pe de altă parte, toate detaliile și amănuntele legate de caste, de obiceiuri, de mituri, tradiții, de gust și culoare întregesc iscusit și verosimil imaginea Indiei. Simți că ești acolo, părtaș la istoria și transformările ei.

Povestea ia avânt și devine din ce în ce mai captivantă cu cât acțiunea înaintează. Nu renunța ușor așadar, acțiunea se va pune frumos în mișcare, iar din momentul în care Karsan ajunge la facultate se va citi pe nerăsuflate.

“Mi-am făcut imediat un mare dușman: Timpul. Peste tot existau ceasuri în această cultură a vitezei, batjocorindu-te, tachinându-te, aducându-ți aminte, mustrându-te cu cele două limbi ridicate ca niște bice gata să te plesnească.”

Misticism, spiritualitate, religie, globalizare, istorie, un roman al căutării identității, al transformărilor și al devenirii.

Un autor cu un talent incontestabil și o carte cu profunzime emoțională ce scoate la lumină idei care te pun pe gânduri. Chiar dacă nu este neapărat romanul perfect, ”Cântarea asasinului” este fără doar și poate o carte bună.

Cântarea asasinului, M.G. Vassanji, traducerea Mariana Piroteală, București, Litera Internațional, 2012

Spor la citit și la descoperit!
Cu drag,
Andra🌿

Content writer: Andra Staicu

Facebook: Casa din cuvinte
Instagram: @casa_din_cuvinte

Acest blog este protejat de Legea Drepturilor de Autor. Preluarea pentru uz personal sau comercial a textelor se poate face numai cu acordul scris al autorului și menționarea sursei prin link. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: